Hoe het begon…

 In Ontwikkeling STV

Op een donderdag in de maand mei van 2016 werd er in mijn hart een zaadje gepland dat in de 2,5 jaar daarna uitgroeide tot deze creatieve Studio VolTalent. Het hele proces beschreef ik op deze blog, maar omdat ik per 1 januari 2019 heb besloten om volledig verder te gaan onder de studio, leek het mij mooi om het proces hier kort uit te schrijven en je mee te nemen van begin tot heden.

Ik hoop dat je de komende maanden, weken en wellicht zelfs jaren met ons mee leest over de verdere groei van Studio VolTalent én de vrouwen die hier werken!

Dus hier komt ‘ie:

Voordat ik ondernemer werd, werkte ik 10 jaar lang met heel veel plezier op het hoofdkantoor van Wibra waar ik grafische prints mocht ontwerpen voor o.a. kleding & textiel. Na zo’n lange tijd bij dezelfde werkgever ontstond echter het verlangen naar wat anders…..Maar wat??

Omdat ik altijd al wel de wens had om ondernemer te worden besloot ik naast mijn baan plus het ontwerpen van custom-made kaarten (ByMarij) een avondopleiding tot interieur stylist te gaan volgen; de combinatie van design & styling zou mijn ding worden!!

De eerste opdracht voor de opleiding was het maken van een moodboard over jezelf en nog elke keer als ik hiernaar kijk voel ik weer wat ik wil doen, waar mijn hart ligt en wat ik belangrijk vind: creatief bezig zijn op heel veel verschillende manieren, een goede balans tussen werk en gezin, sociaal ondernemerschap en eigen baas zijn, maar ook doorzetten & vertrouwen hebben! Inmiddels hebben nieuwe moodboards alweer hun intrede gedaan, maar deze blijft voor mij het begin van Studio VolTalent:

Een paar maanden na het starten van de opleiding liep ik binnen bij de winkel Handmade Hopes, een concept store & werkplaats in de binnenstad van Groningen, en las de flyer die op de toonbank lag: Hier ontdekken jongeren die door hun persoonlijke situatie tijdelijk niet kunnen deelnemen aan school of werk, waar hun talenten liggen. Door een actieve rol te blijven spelen in de maatschappij, leren ze weer trots te zijn op zichzelf en gaan ze vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet.

Ik werd direct enorm geïnspireerd!! Hoe mooi zou het zijn als ik mijn eigen interesses en talenten op zo’n manier kan inzetten dat ik daarmee ook anderen kan helpen om zich verder te ontwikkelen? Het Zaadje was gepland! En de maandag erop heb ik mijn baan opgezegd.

Dit laatste klinkt heel stoer en zelfverzekerd, maar er gaat een langere periode aan vooraf waarin ik het door verschillende factoren niet meer naar mijn zin had op mijn werk en gewoon ook niet langer kon en wilde wachten om mijn eigen weg te gaan. Ik had uitgezocht dat je met een vaststellingsovereenkomst een uitkering kon aanvragen en hierin wilde mijn baas gelukkig tegemoet komen, want tja ik heb ook gewoon een hypotheek die betaald moet worden!

Met een welverdiende WW-uitkering kon ik ook de tijd nemen om na te denken en informatie te verzamelen… héél veel informatie! Ik heb stapels boeken gelezen, webinars gekeken, trainingen gevolgd, een ondernemersplan geschreven en weer 100 x herschreven, ge-netwerkt, beurzen bezocht en ik heb mij laten coachen door een wandelcoach én door een paard… (lang verhaal).

Tot begin 2017 had ik nog het briljante idee om net zo’n soort winkel als Handmade Hopes te beginnen, maar gaandeweg bleek dit best wel ambitieus en werd het mij ook door meerder mensen afgeraden aangezien ik zo goed als nul ervaring heb als ondernemer, geen ervaring heb met mijn beoogde doelgroep, een dag maar 24 uur heeft en nog tal van redenen die ik als een blok aan mijn been zou gaan hangen. Oké, goed punt!! Daarom besloot ik het idee wat kleinschaliger te maken: een creatieve werkplaats voor vrouwen die tijdelijk niet kunnen werken.

Ook ging ik op zoek naar een externe werkplek, want een creatieve chaos op onze eigen keukentafel leek mij geen goed idee. Via Google vond ik the place for me to be, namelijk bij De Performance Factory in de binnenstad van Enschede: een talentenfabriek met hippe foodhal, kunst, cultuur, ambacht, ondernemerschap & sport…talentontwikkeling alom hiero! Je kunt hier een paar foto’s van onze studio bekijken (en vergelijken met het moodboard: Check!!).

In december van 2017 ging de website van Vol Talent online en was ik in principe klaar om vrouwen te ontvangen dus plaatste ik een oproepje op Facebook: Talent gezocht! En dat werkte, want in maart begon Mirjam, niet lang daarna kwam Mirthe en eind vorig jaar kwamen Christel en Myrthe erbij. Ik beschrijf hier de verkorte versie, maar op deze blog zullen ook de persoonlijke verhalen van de vrouwen verteld worden!

En dit is in de tweede week van januari 2019 de huidige stand van zaken: 4 vrouwen die vanwege uiteenlopende redenen nog niet kunnen werken en die bij Studio VolTalent de ruimte krijgen om hun creatieve talenten te benutten. Hoe ze dat doen? Ze helpen mij o.a. bij het ontwerpen en verzendklaar maken van custom-made kaarten, ze ontwerpen logo’s & flyers (zie portfolio) en helpen bijvoorbeeld ook met het inplannen van social media berichten. Het mooiste is dat deze vrouwen zelf aangeven dat ze beter in hun vel zitten, meer energie krijgen en zich met mij onderdeel voelen van Studio VolTalent, want we maken samen de ontwikkeling door en willen er samen een succes van maken! Een mooi voorbeeld is de verandering van ‘Vol Talent’ naar Studio VolTalent en het ontstaan van het nieuwe logo dat door de vrouwen zelf bedacht en vormgegeven is, Love it!

Voor 2019 hebben wij de doelstelling om Studio VolTalent als merk te positioneren waardoor ook grote bedrijven en instellingen ons weten te vinden, ons gaan waarderen en willen samenwerken. Want dat wij een goed verhaal hebben is wel duidelijk, maar om een sterk merkverhaal te kunnen communiceren is er wel wat meer nodig!

Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in en het moodboard waarmee alles begon hangt in de studio met daarop de bemoediging:

Keep going, you are getting there

 

Liefs,

 

 

 

 

 

P.s: wil je geen blog van ons missen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief dan krijg je een mailtje wanneer wij iets met je willen delen.

 

Recent Posts
0