Van idee naar werkelijkheid…en daartussen in

 In Ontwikkeling STV

“Blij verrast was ik na het bezoek aan jouw studio en ben enthousiast gaan vertellen wat jij doet samen met jouw talentvolle dames. De belangrijkste reden is dat ik positief geïnspireerd ben door met mijn eigen ogen te zien dat het lukt om je idee werkelijk te realiseren! Dat geeft mij extra moed om door te zetten.”

Deze reactie kreeg ik van – ik noem haar even – Wilma na een bezoek aan studio VolTalent. Wilma heeft ook de wens om een sociale onderneming te beginnen en werd door iemand van het ROZ (partner in ondernemen) naar mij door verwezen om inspiratie op te doen en te netwerken.

Door deze ontmoeting en bemoedigende reactie moest ik terugdenken aan die eerste keer dat ik zélf met iemand van het ROZ over mijn idee voor een sociale onderneming aan het brainstormen was: ik wilde iets gaan doen voor vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt in combinatie met creativiteit. Dát was het idee! Hoe, wat precies en waar? Nog geen idee. Dus ging ik net als Wilma ook netwerken en inspiratie op doen bij bedrijven die verder waren dan ik. En lezen! Heel veel lezen.

Door deze ontmoeting en reactie van Wilma besefte ik mij dat ik inmiddels zelf met Studio VolTalent in een volgende fase ben beland! Van idee naar werkelijkheid…

Want hier zit ik: in een hippe studio waar ik elke maand huur voor betaal en met 5 vrouwen die allemaal te maken hebben met psychische klachten en daardoor nog niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt.

Goed! En nu? Die huur kan ik elke maand (nog maar) netjes voldoen, maar er blijft eigenlijk niet veel over voor mijzelf. Bijna niks. En dat is frustrerend als je bedenkt hoeveel tijd, moeite en energie er zit in de ontwikkeling van dit bedrijf, dus begon de moed mij dan ook voor de zoveelste keer in de schoenen te zakken. Mijn hoop was nog gevestigd op een toekenning van een bijdrage uit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds waarvoor ik eind Maart een aanvraag deed. In Mei zouden de gehonoreerde projecten bekend gemaakt worden.

Nu is geduld niet mijn sterkste punt, dus met de moed in de schoenen werd het me ook nog eens heet onder de voeten. Want stel dat ik niet uitgekozen zou worden? Ik was al hele scenario’s aan het uitwerken: ik zou de huur opzeggen, ik zou weer in loondienst gaan, ik zou weer aan de keukentafel gaan zitten werken… ik raakte in paniek, maar vond het eigenlijk ook allemaal wel even best. Daarnaast wilde ik de talentvolle dames ook niet in de steek laten. Mental Breakdown nummer zoveel diende zich aan, maar door een collega-onderneemster werd ik weer op mijn plek gezet met ongeveer deze woorden: “We gaan hier niet de hele dag zitten janken (dat zei ze echt), je hebt een prachtig initiatief met héél veel potentie dus je raapt jezelf weer bij elkaar en je gaat weer aan het werk!”. Zo gezegd zo gedaan.

En op 10 mei kreeg ik gelukkig het verlossende telefoontje van Grolsch: uit de 54 inzendingen was Studio VolTalent 1 van de 4 gehonoreerd projecten voor het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds, de jury was unaniem overtuigd van mijn initiatief. Hurray!!! Is dat nog eens een compliment or what?! Het geeft mij als sociale ondernemer weer moed om door te zetten.

En kiek mij shinen in m’n rode jasje tussen al die mannen, ha! Who run the world? Girls Sociale Ondernemers!!

4 projecten waren direct geselecteerd voor een cheque van €5000. De andere projecten moesten tijdens de uitreiking nog pitchen waarbij die winnaar een net iets hoger bedrag toegekend kreeg.

Met €5000 in de pocket ga ik nu weer verder om ideeën te realiseren, want die zijn er immers genoeg teveel!

Maar hu hu hu…ik wil die €5000 goed besteden dus ga ik o.a. eerst een (gratis) tweedaagse workshop volgen bij het ROZ waarin ik ga leren hoe Studio VolTalent de Code Sociale Ondernemingen kan behalen. De watte??

De Code Sociale Ondernemingen creëert herkenbaarheid en vertrouwen. Wanneer een onderneming is opgenomen in het register, dan kan iedereen – van consument tot overheid en van medewerker tot investeerder – zien dat het tot diep in de vezels van de bedrijfsvoering gaat om een sociale onderneming. De Code is ook een stuk gereedschap op weg naar groei en verbetering: sociaal ondernemen is een proces en in dat proces kan de Code als gids fungeren.

Ook ga ik mij inschrijven voor de Ignite Award. De watte?

De Ignite Award is er voor ideeën met grote, maatschappelijke impact en biedt een intensief trainingstraject, business workshops en een geldprijs.

Die geldprijs zou natuurlijk te gek zijn (1e prijs €100.000 2e prijs €50.000 ?), maar alleen al geselecteerd worden voor het trainingstraject zal helpen om Studio VolTalent te professionaliseren en een goed verdienmodel te maken om zo financieel gezond en onafhankelijk van subsidies te worden.

Ondertussen werk ik samen met de vrouwen in de studio nog altijd aan een paar mooie custom-made kaarten, zijn we bezig met een heel bijzonder concept in samenwerking met een ander bedrijf, organiseren we creatieve workshops en denken we na over een eigen label met briljante naam die ik nog niet wil verklappen.

Ook zijn er contacten gelegd met een loopbaan, stress- & burn-out coach én met een wandelcoach om gezamenlijk een traject te kunnen ontwikkelen om het herstel van de vrouwen die in de studio werken te bevorderen.

Hmmmm…voor niets gaat de zon op, dus wat dat betreft zou die geldprijs toch wel goed van pas komen 😉

 

Wordt vervolgd!

 

Recent Posts
0