Niet l*llen maar v*llen

 In Ontwikkeling STV

Ik word weleens gevraagd hoe ik de start van Studio VolTalent heb aangepakt en of ik dat wil uitleggen tijdens het drinken van een kop koffie.

Het makkelijkste zou zijn als ik dan mijn businessplan op één A-4tje zou kunnen laten zien, maar dat heb ik niet…

Oh ik heb genoeg dingen op papier gezet hoor! Notitieboeken vol met al mijn hersenspinsels, ideeën en (toekomst)plannen. Maar tot een heel helder en doordacht ondernemersplan met geanalyseerde cijfers en SWOT-analyse is het nooit gekomen. (Ik heb overigens wel een marketingrapport van een groep studenten van de universiteit in Tilburg gekregen waar ik mee op weg ben geholpen). Ik ben gewoon gaan doen en al doende leert men!

Aan de ene kant is dit een kracht omdat ik daardoor snel doorpak en risico’s durf te nemen en niet eerst tot in den treure dingen ga uitzoeken voordat ik ergens aan begin. Maar aan de andere kant is dit een zwakte omdat ik geen duidelijke strategie heb en daardoor sneller verdwaal (zie vorige blog).

Ik ben mij ervan bewust dat een helder businessplan met duidelijke visie & strategie nodig is om Studio VolTalent tot een succes te kunnen maken, dus uiterst gemotiveerd en met 200% inzet had ik mij daarom opgegeven voor de Ignite Award met intensief trainingstraject en geldprijs.

Die geldprijs (1eprijs €100.000, 2eprijs €50.000) zou fantastisch zijn, maar met name het trainingstraject waarbij je d.m.v. workshops & coaching begeleid zou worden naar een helder en goed businessplan zou écht helpen om Studio VolTalent als bedrijf te professionaliseren en richting te geven!

Of ik in aanmerking zou komen? Dat dacht ik wel na het lezen van de voorwaarden:

  • Jouw onderneming pakt een sociaal probleem aan en stelt maatschappelijke winst voorop. Je impactfocus ligt op: sociale cohesie, arbeidsparticipatie, tegengaan van eenzaamheid en/of uitsluiting.
  • Je onderneming bevindt zich in de ideeënfase, staat in de startblokken of je bent minder dan twee jaar actief als sociaal ondernemer.
  • Inkomsten worden gegenereerd uit de verkoop van producten en/of diensten. Financiële winst wordt grotendeels opnieuw geïnvesteerd in de onderneming.
  • Je bent bereid je onderneming te vestigen in één van de gemeenten van de provincie waar IGNITE dat jaar wordt gehouden. (Dit jaar Oost Nederland).

Ik meldde mij aan met een rete-goeie videopitch (gemaakt door Sipke, de man van Jellien) en een beknopt businessplan volgens een format met antwoorden op 10 vragen over de onderneming. Hierbij heb ik mij laten helpen en ik kan wel zeggen dat dit ook rete-goeie antwoorden waren.

Positief gestemd wachtte ik vervolgens een reactie af en in de laatste week van augustus kreeg ik de uitnodiging voor een selectiegesprek! Voor deze gesprekken waren 14 van de 56 inzendingen uitgekozen en daar zat ik al bij, dus dikke duim!

Tijdens het selectiegesprek op 3 september werd mij in een half uurtje o.a. gevraagd hoe ik op het idee voor mijn onderneming ben gekomen (ik vertelde de korte versie van dit verhaal) en wat mijn grootse struggle is bij het sociaal ondernemerschap. Ik gaf eerlijk aan dat ik het moeilijk vind om de balans te vinden tussen enerzijds geld verdienen met het aanbieden van commerciële producten & diensten en anderzijds een fijne plek te kunnen bieden aan vrouwen die dat nodig hebben en hier de ruimte hebben om hun eigen talenten te kunnen ontwikkelen. Dat is voor elke vrouw weer verschillend, dus daarom probeer ik ook verschillende afzetgebieden te creëren: custom-made kaarten, grafisch werk, textielontwerp & creatieve workshops. Hierdoor ontbreekt het wel aan focus en is het voor buitenstaanders niet echt duidelijk wat we nu precies doen.

Met behulp van het trainingstraject zou ik graag een helder, concreet & winstgevend plan ontwikkelen om daarmee échte omzet en échte impact te kunnen gaan maken.

Op 4 september kreeg ik te horen dat ik helaas niet bij de 8 finalisten zat en ik kan mij niet herinneren wanneer ik net zo vreselijk teleurgesteld was als nu…

Ik had namelijk écht verwacht dat ik erbij zou zitten! Misschien naïef? Of uiterst gemotiveerd! De reden dat ze niet voor Studio VolTalent hadden gekozen was het feit dat ze denken dat de markt waarin wij werken niet rendabel genoeg is om het maatschappelijke doel te kunnen verwezenlijken. Daarom was de keuze op een ander gevallen.

Na een paar dagen was de teleurstelling (en oké ik was ook een beetje boos) wat gezakt en toen besefte ik mij dat deze afwijzing wel een goede reden heeft: mijn onderneming kan er aan de buitenkant nog zo mooi uitzien: geweldige studio in hip industrieel pand, mooie foto’s op Instagram, rete-goeie videopitch met leuk muziekje eronder… als ik op deze manier nooit genoeg omzet zal kunnen maken, waar ben ik dan eigenlijk mee bezig??

Hierdoor ben ik voor de zoveelste keer op een cruciaal punt beland: de bankrekeningen zijn leeg en het geduld raakt op. Niet alleen dat van mij, maar ook dat van mijn echtgenoot die mij al 3 jaar de ruimte geeft om aan mijn eigen onderneming te bouwen. Het belangrijkste is dat ik NU op structurele basis geld ga verdienen, want wij hebben allebei ontzettend behoefte aan financiële stabiliteit. Maar hoe moet ik dat doen??

Op zondagmorgen kreeg ik daar in de kerkdienst een antwoord op. We zongen één van mijn favoriete liederen “lopen op het water”:

U vraagt me alles los te laten
Daar vind ik U en ik twijfel niet

En na heel veel gesprekken (plus wijn 😉 kwam ik tot de conclusie dat het goed zal zijn om een paar stappen terug te nemen wat Studio VolTalent betreft. Ik ga voor 2 of 3 dagen in de week een baan in loondienst zoeken om weer financiële stabiliteit te creëren. Daarnaast kan ik vanuit rust & ruimte weer met een frisse blik naar het concept kijken en een goed en duurzaam plan ontwikkelen.

Want wie van u, die een toren wil bouwen, zet zich niet eerst neder om de kosten te berekenen, of hij het werk zal kunnen volbrengen? (Lucas 14:28)

Ik heb genoeg te bieden om een fatsoenlijk salaris te verdienen en ik ben klaar met dat gepietlut over elke rekening of nieuw paar schoenen voor de kinderen. Ook ben ik ervan overtuigd dat ik met het nemen van afstand over een paar maanden (of jaren, whatever) wél een grote stap kan zetten met de studio. Ik ben nu even klaar met l*llen, het is tijd om de bankrekening te vullen!!

Dus bij deze aangeboden:

Enthousiaste & ondernemende creatieveling die graag haar talenten wil inzetten in een leuke parttime functie. Dat hoeft niet persé een grafische, maar mag ook een administratieve of coördinerende functie zijn! Ik kom mijn motivatie graag verder toelichten tijdens het drinken van een kop koffie.

 

 

Recent Posts
0